© 2016  splash'd by 

  • Facebook Clean

מערכות כיבוי למנדפים

קיים מגוון רחב ביותר של מנדפים, החל ממנדפים הפועלים במסעדות, שמטרתם לסלק את ריחות הבישול ואת עשן הגריל וכלה במנדפים כימיים הפועלים בעיקר במעבדות ובמפעלי ייצור גדולים. עם זאת, תפקידם הבסיסי של המנדפים, ללא קשר למקום שבו הם מותקנים או לטכניקת הפעולה שלהם, זהה – לסלק חומרים נדיפים לא רצויים. לרוע המזל, חלק ניכר מהחומרים שאותם צריך המנדף לסלק הם חומרים דליקים. כך, לדוגמה, במסעדות רבות אדי הבישול מכילים כמויות מסוימות של שמנים דליקים. כאשר השמנים מצטברים על דפנות המנדפים, הם עלולים בשלב מסוים להידלק ולהתחיל לבעור. בעירה של המנדף עלולה לסכן לא רק את המבנה ואת המערכות המותקנות בו לרבות מערכות החשמל והאינסטלציה, אלא גם להוביל לסיכון חיי אדם. זוהי הסיבה לכך שכיום כדי לקבל רישיון עסק, יש לעמוד בדרישות של רשות הכבאות בכל הקשור למערכות כיבוי למנדפים.

תפקיד מערכות כיבוי למנדפים

באופן כללי מערכות הכיבוי המודרניות המותקנות במנדפים במסעדות, מפעלי תעשייה, בתי קפה או מעבדות כימיה, צריכות למלא שלושה תפקידים מרכזיים: 

  • גילוי אש – התפקיד הראשון והחשוב ביותר הוא גילוי האש. לא אחת הדליקה פורצת בחלקים המוסתרים של המנדף ולכן הצוות במקום לא בהכרח מודע לכך שהחלה שריפה. אי לכך בחלק מהמערכות המודרניות, מותקנים חיישני אש מובנים שתפקידם להתריע על השריפה או להכניס את המערכת לפעולה באופן אוטומטי.

  • כיבוי האש – זהו כמובן התפקיד המרכזי של המערכות. חשוב להבין כי לא מדובר בעניין של מה בכך מכיוון שחלק מהחומרים הדליקים אינם ניתנים לכיבוי בקלות. כמו כן, ישנה חשיבות עליונה לכיבוי הדליקה תוך גרימת נזק מינימלי למערכות הסמוכות למנדפים, כמו למשל מערכת החשמל, ותוך גרימת נזק מינימלי לכוח האדם הנמצא באזור כמובן.

  • מניעת הידלקות האש מחדש – אחת הסכנות המרכזיות בכל הקשור לכיבוי של אש שפורצת במנדפים באה לידי ביטוי בהידלקות השריפה מחדש. במקרים רבים מספור דליקה שכובתה שבה והתפרצה תוך פרק זמן מסוים שיכול להיות קצר או ארוך. לכן חלק חשוב בעבודת מערכות כיבוי למנדפים הוא מניעת הידלקות האש מחדש.